Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Kaupungin on pakko reagoida Haminan Energian taloustilanteeseen

Haminan Energian tytäryhtiöiden, Haminan Sähköverkko Oy:n ja Haminan Kaukolämpö Oy:n myyntiaikeet CapMan Infran hallinnoimalle rahastolle on viime päivinä kuohuttanut julkisuudessa.

– Haminan Energian taloudellinen tilanne on ollut jo pitkään erittäin huonolla tolalla. Yhtiön taloutta on rasittanut mm. toimintaympäristön nopea muutos ja osakkuusyhtiö Hamina LNG Oy:n kustannus- ja kapasiteettivastuisiin liittyvät merkittävät kulut. Kaupungilla ei ole enää ollut mahdollista rahoittaa vaikeuksissa ollutta, investointi-intensiivisellä toimialalla toimivaa yhtiötä, kommentoi kaupunginjohtaja Ilari Soosalu kaupungin 16.10. julkaisemassaan tiedotteessa.

– Kaikilta osin ei ehkä ole ymmärretty kuinka vakava tilanne todella on, Soosalu sanoo.

Haminan Energian lähiaikojen tärkein investointi on lämpöpumppulaitoksen rakentaminen Googlen lauhdelämmön talteenottoa varten. Sen toteutukselle on annettu aikataulu on vuoden 2025 loppuun mennessä. Investointi on suuruudeltaa n. 5 miljoonaa euroa. 

Haminan Energian varat sen toteuttamiseen eivät olisi riittäneet, eikä liioin kaupungin. Soosalun mukaan uusi omistaja on sitoutunut hankkeen toteutukseen.

– Kaupungin näkökulmasta Haminan Energian kaupassa on kysymys ennen kaikkea riskienhallinnasta. Tilannetta on käyty pitkään läpi kaupungin päättävillä tahoilla, koska kysymyksessä on yhteiskuntakriittisen toimialan kauppa. Yhtiöllä ei ole ollut enää kykyä kantaa otettuja riskejä ja sen vuoksi kaupunki on viime vuosina joutunut merkittävästi kasvattamaan vastuitaan Haminan Energia Oy:ssä sijoitusten ja lainatakausten muodossa.

Kaupunki on yrittänyt kohentaa omistamansa yhtiön taloutta 7 miljoonan svop-sijoituksella v. 2020. Kaupungin suorat sijoitukset Haminan Energiaan ovat 17 miljoonaa, minkä lisäksi sen takausvastuu yhtiön lainoista on noin 13 miljoonaa euroa. Lainasaatavaa yhtiöltä on 4,2 miljoonaa euroa.

– Ehkäisemällä kaupungin päälle kaatuvia taloudellisia konsernin riskejä estetään myös se riski, että talouden horjumisen kautta joutuisimme selvitystilaan ja kuntaliitosprosessiin Kotkan kanssa, jota emme missään nimessä halua, huomauttaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Pakkanen.

Tekeillä oleva kauppa on CapManin ja Haminan Energian välinen liiketoimintakauppa. Kaupunginhallitus antoi siitä konserniohjeen mukaisen ennakkokäsityksen.

Reimarin saamien tietojen mukaan hallitus ei ollut täysin yksimielinen, ja asiasta jouduttiin äänestämään. Kauppahinta ja sopimusehdot eivät Soosalun mukaan ole julkista tietoa.

– Haminan Energia Oy:n tytäryhtiöiden Haminan Kaukolämpö Oy:n ja Haminan Sähköverkko Oy:n myynti CapMan Infran hallinnoimalle rahastolle tehtiin kilpailutuksen kautta. CapMan Infra tavoittelee pitkäaikaisia vastuullisen ja kohtuullisen tuoton kohteita, Ilari Soosalu kertoo.

– Yleisesti ottaen sähköverkko on energiamarkkinaviraston säätelemää liiketoimintaa, jossa investoinnit paljolti määrittävät hinnoittelua. Kaukolämpöverkossa yhtiö tavoittelee lisää asiakkuuksia, jolloin hinnoittelun tulee olla houkutteleva.

Tietäjät tiesivät, toiset vain arvailivat

– Olisi pitänyt tajuta, toteaa kaupungivaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä. Viittauksella Kymen Sanomien Uutisanalyysi -artikkelin väliotsikkoon Erkkilä vahvistaa, että valtuusto on iltakoulussa saanut  tietoa Haminan Energian tilanteesta, toimenpiteiden välttämättömyydestä ja siitä, että myynti on todennäköistä.

– Asiassa on toimittu hallintosäännön mukaisesti. Haminan Energia on osakeyhtiö joka on tässä myyjänä. Kaupunginhallitus antaa omistajan edustajana ennakkokäsityksensä kaupasta.

Erkkilä arvelee, että ihmisten suurin pelko on hintojen nousu.

– Sähkön hinta on viranomaisten sääntelemää, ei sitä miten tahansa voi nostaa. Uskon että tässä on toimittu kaupungin edun mukaisesti.

Titta Erkkilä kertoo, että CapMan Infra esittäytyy valtuustolle iltakoulussa marraskuussa.

Omistuksen rippeistä tuli Linnoituksen Voima

Kaupunkikonsernin omistukseen jäävät 46,5 % osuus Hamina LNG Oy:stä, 50 % Kaakon Alueverkko Oy:stä sekä pienet osuudet Etelä-Suomen Sähkön hankkeissa. Ne järjestetään Linnoituksen Voima Oy -yritysnimen alle. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli