Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Ikioma nimikkopitsa kehitteillä Haminaan

Haminan nimikkopitsaa suunnitteleva työryhmä Haminan kartan äärellä vas. Päivi Ala-Krekola, Anu Oikkonen, Mikko Kontra ja Teemu Suomalainen.

Haminassa on käynnistynyt hanke kaupungin oman nimikkopitsan valmistamiseksi. Idean nimikkopitsasta teki ensin Päivi Ala-Krekola jo pari vuotta sitten. 

Nimikkopitsan valmistelussa ovat Ala-Krekolan lailla mukana Anu Oikkonen, Mikko Kontra ja ravintoloitsija Teemu Suomalainen.

– Parhaat ideat löytyvät usein historian kautta. Hamina tiedostetaan Suomen ensimmäisenä pitsakaupunkina. Pitsan rantautumisen Suomeen aloitti italialaissyntyinen laivakokki Giovanni ”Nino” Tedeschi 1961 perustamassaan Bar Giovannissa, selvitti Oikkonen.

Ravintola Alku tarjosi asiakkailleen pitsavaihtoehtoa jo viime kesänä.

– Pitsataikinan juuri on ollut jääkaapissani jo kolmisen vuotta, kertoo Suomalainen. 

– Pitsan raaka-aineet löytyvät lähistöltä. Testattavaksi valmistan ensimmäiset Hamina-pitsat kolmena vaihtoehtona. Merellisyyden saaminen pitsavaihtoehtoihin kiehtoo.

Haminan ikioma tuote levisi aikoinaan upseerioppilainen mukana ympäri Suomen. Nyt pitsasta on tullut kansallisruoka.

– Pitsa kiinnostaa haminalaisia. Somessa julkaistuun kyselyymme saimme yli 100 vastausta ja toiveita tulevan pitsan koostumuksesta saimme lukuisia. Enemmistö vastaajista arvosti kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Ympyräasemakaavan saa pitsaan vaikkapa oliiveilla tai kirsikkatomaateilla, paikallista nähtävyyttä ja kotimaisuutta kuvastaisi hauskasti Suomen lippu keskellä pitsaa cocktail-tikun muodossa. Pitsan kehittely on sopivan yhteisöllistä toimintaa ja valmiista tuotteesta pääsee nauttimaan aikanaan jokainen, kertoo Oikkonen.

Kulinaristina pitsan valmistelutiimiin kuuluva Mikko Kontra sanoo, ettei tuotetta kannata hinnoitella sellaiseksi, ettei se löydä kuluttajaa. Sopiva hinta ja maukas, hieman valtavirrasta edukseen poikkeava pitsa löytää kyllä ostajansa.

– Elämäni maukkaimman pitsan söin Roomassa Italiassa, siinä oli vain mozzarellaa, parmankinkkua ja tomaattia.

Teemu Suomalainen lupaa nimikkopitsan maistiaiset tarjolle kesäkuussa Sibeliuskadun Alku-ravintolassa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli