Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Haminan Energia Oy:n tytäryhtiöiden kauppa tehty

Kaupassa uudelle omistajalle siirtyi myös Haminan Energian kiinteistöt.

Haminan Energia Oy on myynyt tytäryhtiönsä Haminan Kaukolämpö Oy:n ja Haminan Sähköverkko Oy:n CapMan Infran hallinnoimalle rahastolle.

Kaupan täytäntöönpanopäivä oli 31.10.2024. 

”Haminan Kaukolämmön ja Haminan Sähköverkon henkilöstö jatkaa nykyisissä työtehtävissään. Osana järjestelyä on lisäksi toteutettu liiketoimintakauppa, jossa uudelle yhtiölle siirtyivät suurin osa Haminan Energian henkilöstöstä, käyttöomaisuutta, yhtiön toimikiinteistö sekä sähköautojen latausratkaisuja toteuttava Töpseli-liiketoiminta. Uusi yhtiö jatkaa toimintaansa Haminan Energia -nimellä ja liiketunnuksilla. Järjestelyllä ei ole vaikutusta yritysten asiakkaisiin”, kerrotaan Haminan Energian 1.11. julkaisemassa tiedotteessa.

– Tällä järjestelyllä turvaamme asiakkaiden, kaupunkilaisten ja henkilöstön edun. Järjestely varmistaa myös toiminnan jatkuvuuden ja mahdollistaa investoinnit uusiin hankkeisiin. Jatkossa investointeihin ei tarvita kaupungin taloudellista panostusta. Saamme yhtiölle uuden omistajan, jolla on halu kehittää ja kasvattaa yhtiötä, toteaa Haminan Energia Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo


Haminan Energian kaupassa tieto on salaista

Suora vastaus suoraan kysymykseen: kaupunginjohtaja Ilari Soosalu kertoo, ettei kauppasummaa tai kaupan ehtoja jaeta julkisuuteen. Kaupungin tulkinnan mukaan Energian päätös julkistamisesta tai salaamisesta on ensisijaisesti Haminan Energian päätettävissä.

– Kaupan osapuolina olivat Haminan Energia Oy ja CapMan Infra Oy. Konserniyhtiönä Haminan Energian oli tietenkin kysyttävä myynnin valmisteluvaiheessa kaupunginhallituksen ennakkokäsitys asiasta. Ja sen se teki, Soosalu toteaa.

Kuntalaissa todetaan, että kaupunginhallitus johtaa ja ohjaa kaupunkikonsernia. Kaupunginhallitus vastaa strategisten yhteisöjen johtamisesta ja ohjaamisesta. Haminan Energian kaltaisissa strategisissa yhteisöissä myös yhteiskuntapoliittisilla näkemyksillä on merkittävä rooli.

– Sen voin sanoa, että yhtiö ui todella raskaassa velkalastissa. Sitä velkaa on noin 30 miljoonaa, ja kaupungin omakin talous suurissa haasteissa; on mietittävä, mikä on kaupungin ja kaupunkilaisten etu.

Oletettavasti velkavastuista päästiin, mutta jäikö viivan päälle mitään? Soosalu antaa ymmärtää, ettei vielä kannata huokaista. Kaupungin omistukseen Linnoituksen Voima  -nimen alle jääneistä omistuksen rippeistä voi löytyä seuraava iso pommi: Hamina Lng Oy, josta Linnoituksen Voima omistaa puolet.

– Lng-liiketoimintaan liittyy riskejä, mm. merkittäviä kustannus- ja kapasiteettivastuita, sanoo Ilari Soosalu. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli