Monen tontinomistajan katse on kevään tullen kääntynyt pihapuihin. Terveitä puita ei pitäisi kaataa kuin perusteellisen harkinnan jälkeen. Mutta jos puu on sairas tai vioittunut, voi sen kaataminen olla viisasta.
Asemakaava-alueilla puun kaataminen on yleensä luvanvaraista. Milloin lupaa tarvitaan, ja miten se haetaan, selviää esim. kaupungin verkkosivuilta Viheralueet ja viherpalvelut -alalehdeltä.
Pahoin vaurioituneen, sairaan tai kuolleen puun voi kaataa ilman lupaa, mikäli puusta aiheutuu välitöntä vaaraa. Kaadosta on kuitenkin ilmoitettava kaupungille puunkaato@hamina.fi.
Varsinkin taajama-alueella kaatohommat kannattaa jättää ammattilaisille. Heiltä löytyy kokemusta ja oikeanlaiset työvälineet, he osaavat arvioida puun kunnon ja suunnitella kaadon turvallisesti.
Mechelinintien ja Vepanpolun kulmauksessa sijainnut puuvanhus sai kevään tullen väistyä.
– Puu oli kallistunut vaarallisesti tielle. Puu oli niin laho, että sen poistaminen oli ainoa vaihtoehto, taustoittaa Mikko Hanska, jonka yritys hoiti puun kaatamisen. Lähellä tietä ja asutusta kasvavan puun kaato vaati erityistoimia.
– Puu oli niin iso ja hankalassa paikassa, ettei suorakaato ollut mahdollista. Avuksi otettiin nostokori, pystyssä oleva puu karsittiin ja runko pätkittiin ylhäältä alapäin, Mikko Hanska kertoo.
– Myös liikenne jouduttiin katkaisemaan joksikin aikaa.
Metsä- ja pihapalvelu Heikki Hokkanen työskenteli Poitsilassa rivitaloyhtiön pihapiirissä. Kyseessä oli useamman päivän työmaa, sillä tiiviisti rakennetulla alueella katujen kulmauksessa oli kaadettavana useita puita.
Kun suorakaadolle ei ole tilaa, eikä nostokoriautoa voida tontille ajaa, otetaan käyttöön kiipeily. Jussi Suominen nojaa pahasti kallistuneen ison tuomen latvuksessa oksanhaaraan arboristinvaljaissa ja paloittelee puuta pala kerrallaan.
Alhaalla Hokkanen valvoo, että kaikki sujuu hyvin ja turvallisesti. Mukana on Harjun Oppimiskeskuksesta pari opiskelijaa, jotka raivaavat puutavaraa pois tontilta.
– Helpompia kaatotehtäviä opiskelijat ovat päässeet itsekin valvotusti tekemään, Hokkanen sanoo.
– Työharjoittelussa pääsee perehtymään monipuolisesti eri työtehtäviin, kertoo Samu Tilli, Harjun metsätalouden perusopintojen toisen vuoden opiskelija. Virolahtelainen Samu on tuttu näky Haminassa myös pesäpallokentiltä: hän pelaa poikien Superissa ja miesten Suomi-sarjaa.
Heikki Hokkanen muistuttaa, että paras aika puiden kaadolle alkaa jo olla ohi, sillä lintujen pesintäaika on alkamassa. Pesintä on herkimmillään huhtikuusta heinäkuulle.