Leipomoliike Aitolahti supistaa toimintaansa. Oman leipomomyymälän toiminta jatkuu, toimitussopimukset muihin myymälöihin päättyvät helmikuussa 2026.
–Syynä tähän on kannattavuus. Kustannusten nousu ja volyymien lasku, toteaa leipomoyrityksen toimitusjohtaja Jarkko Aitolahti.
–Leipomon tuotteita saa jatkossa omasta leipomomyymälästä, jonka toimintaa tullaan kehittämään. Kertatilaukset tapahtumiin toimitetaan entiseen malliin.
Tuotevalikoimaan on myös tulossa muutoksia.
–Sitä muokataan tarpeen mukaan. Kestosuosikit, kuten lihapiirakka säilyy valikoimassa jatkossakin.
Huomattava toiminnanmuutos aiheuttaa myös irtisanomisia.
–Päätös on ollut henkisesti hyvin raskas. Pienessä yrityksessä on kova pala irtisanoa kokeneita työntekijöitä. Monen kanssa on tehty yhdessä töitä yli neljättäkymmentä vuotta.
Leipomon 17 työntekijästä on ensi keväänä jäljellä vain viisi.
–Pitkän linjan ammattilaisten irtisanominen on ollut se viimeinen keino.
Leipomoalan kustannukset ovat kasvaneet nopeasti etenkin raaka-aineissa, pakkausmateriaaleissa, kuljetuksissa ja käyttöenergiassa. Myös palkkakustannuksilla on osansa, onhan työ varsinkin pienleipomoissa käsityövaltaista, ja työpäivä alkaa usein yöllä. Kilpailu on kovaa. Alalle on tullut suurleipomoita ja kauppojen omia paistopisteitä, pienet kaupat ja pienleipomoiden tuotteita ostavat kahvilat ovat kadonneet.
–Aitolahti on tähän asti ollut leipomona keskisuuri. Muutoksen jälkeen olemme pieni paikallinen, oman paikkakunnan makutottumukset tunteva yritys.
Hanskoja ei kuitenkaan olla laittamassa tiskiin, eikä jauhokaukaloon. Leipomoliike Aitolahdella on pitkät perinteet: sen perusti Jarkko Aitolahden isoisä Lauri vuonna 1948. Lauri Aitolahti kirjoitti siskolleen Liisalle kirjeen ensimmäisestä työpaikastaan Tampereelta. Siinä luki: ”Tämä leipurintyö vaikuttaa aika mukavalta, ehkä jatkankin”.
Ajat muuttuvat, Aitolahti jatkuu.