Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Itsenäisyyspäivänä juhlistettiin kulttuuria

Haminan kulttuuripalkinnon saajat yhteiskuvassa, vas. Jouni Kiviharju Dualtech Oy/Meyer Hamina (kunniakirja), Tomi Pekkola, Jonna Tykkä ja Marja-Liisa Ström Pitäjänsaaren asukasyhdistys, Julius Rajasalo KIFF.

Haminan Itsenäisyyspäivän Kansalaisjuhlassa Raittiustalolla 6.12. oli kulttuuri pääosassa. Juhlaan saapuvan yleisön vastaanotti Marja Viisas (piano) ja Katri Mäkelä (viulu) suomalaisille rakkailla sävelillä.

Ohjelmistossa oli kansansävelmiä sekä Oskar Merikannon ja Petri Laaksosen musiikkia. Musiikin ja itsenäisyyspäivän leivoskahvien lomassa oli mahdollisuus tutkailla Raittiustalon ravintolasaliin koottua Elokuvia 100 vuotta Haminan Raittiustalolla -näyttelyä.

Elokuvia 100 vuotta Haminan Raittiustalolla -näyttely on nähtävissä Kino Haminan/teatterin aukioloaikoina ravintolasalissa. Sieltä löytyy mm. tämä vanha mainosjuliste Anna Karenina -elokuvasta.

Kahvituksen jälkeen juhla jatkui teatterisalissa. Tanssitaiteilija Heli Kärki parinaan Tuomas Laaksonen johdattivat yleisön intohimon ja romantiikan äärelle bachata -tanssillaan. 

Heli Kärki ja Tuomas Laaksonen voimakasta tunnetta ilmaisevassa tanssissa.

Juhlapuheen piti kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu. Kiitettyään veteraaneja, lottia ja vanhempia sukupolvia itsenäisen maan yhteiskunnan turvaamisesta, kiinnitti Inkeroinen-Lalu huomion suomalaisten yksituumaisuuteen vaikeissa paikoissa.

– Suomalaisten suurin kyky on löytää ratkaisuja yhdessä silloin, kun meitä uhataan.

Haminan ukrainalaiset, Ukrainians in Hamina -yhdistyksen mukaansa tempaavien tanssi- ja lauluesitysten jälkeen paljastettiin Haminan kulttuuripalkinnon saajat. 

Ukrainalaiset Haminassa, Ukrainians in Hamina -ryhmän ukrainalainen laulu One viburnum. Esiintyjät Nataliia Hrytsenko, Kulynets Viktoriia, Maryna Bobrovska, Maryna Mashyr, Inna Valekzhanina, Tamara Striukova (kuvassa osa ryhmästä).
Ukrainalaiset Haminassa, Ukrainians in Hamina -ryhmän ukrainalainen tanssi Vesnjanocha. Esiintyjät Daria Zhylina, Tetiana Rybalka, Alina Nagajchuk, Galina Merkel, Antonina Taraniuk.

Haminan hyvinvointivaliokunta päätti ehdotusten mukaisesti Haminan Kulttuuripalkinnon jaettavaksi tänä vuonna kolmelle kulttuuritaholle, sekä lisäksi yhden kunniakirjan. 

Suurimman palkinnon (1000 euroa) sai kulttuurin monitoimija, muusikko, säveltäjä ja musiikkikasvattaja Tomi Pekkola. Hän sai kuntalaisten antamista äänistä 124, 44 % kaikista äänistä.

Toinen kulttuuripalkinto (500 euroa) päätettiin osoittaa kulttuuritapahtumasta KIFF-Kuorsalo International Film Festival -tapahtumalle ja sitä järjestäneelle Kuorsalo-seuralle.

Perusteluissa mainitaan, että kyseessä on ainutlaatuinen ja yhteisöllisyyttä rakentava tapahtuma Kuorsalossa. Festivaali sai positiivista palautetta ja toivottavasti toistuu tulevaisuudessa. KIFF edustaa Haminan kylien ja aluetoimikuntien merkitystä elinvoimaisuuden ja kulttuuritoiminnan kannalta. Sillä on potentiaalia tukea alueen kulttuurimatkailua.

Haminan kaupungin kulttuuripalkinnon saajat Meyer/Dualtech Jouni Kiviharju ja Mika Rovanperä, Pitäjänsaaren asukasyhdistys Marja-Liisa Ström ja Jonna Tykkä, Kuorsalo-seura Julius Rajasalo ja Tomi Pekkola.

Pitäjänsaaren asukasyhdistys sai kulttuuripalkinnon (500 €) elokuussa 2024 järjestetystä Pitäjänsaari-päivästä. Tapahtuma sai kolmanneksi eniten ehdotuksia, joissa kiitettiin erityisesti kaupunginosan tunnettuuden lisäämisestä, yhteisöllisyyden vahvistamisesta sekä vanhan kulttuuriperinnön vaalimisesta.

Kulttuuripalkintojen rinnalla jaettiin myös kunniakirja kulttuuriteosta Meyer Hamina / Dualtech Oy:lle vanhan Seurahuoneen kiinteistön kunnostamisesta ja avaamisesta kuntalaisten ja Haminassa vierailevien virkistyskäyttöön. Innovatiivista otetta palveluiden ja tapahtumien tuottamisessa ja arvorakennuksen pelastamista pidetään uutta kulttuuria luovana ja kaupungin julkisuuskuvaa kohottavana tekona.

Kansalaisjuhlan järjestelyissä oli Haminan kaupungin lisäksi yhteistyössä Haminan Teatteriyhdistys. 

Juhlan päätti Teatteriyhdistyksen jäsenten, Jaakko Hämeenniemen, Maarit Leinosen ja Irene Peipon runo- ja musiikkiohjelma.

Kulttuurin aitous on uskottavuuden tae

Tomi Pekkola otti kulttuuripalkinnon vastaan ristiriitaisin tuntein. Hän on tehnyt merkittävää työtä Haminan musiikkielämän hyväksi jo 20 vuoden ajan. Syksyllä hänet kaupungin säästötoimien seurauksensa irtisanottiin kulttuurituottajan työstä.

– Taide ja kulttuuri näkevät ja kykenevät tulkitsemaan yhteiskunnassa ilmiöitä ja tapahtumia tavalla, johon tieto ja politiikka ei pysty. Toivon ettei yhteiskunta sokeuta itseään näille ilmiöille, totesi Pekkola kiitospuheessaan.

– Aito kaupunkikulttuuri on monimuotoista. Kaupunkien vetovoimaisuudesta kilpailtaessa pitää muistaa, etteivät ne ole mitään missikilpailuja. Aitous on se, mikä tunnistetaan ja mikä ihmisiä kiehtoo.

Tomi Pekkola vastaanottaa onnittelut entiseltä kollegaltaan, kulttuurituottaja Henni Kiriltä.

Tomi Pekkola sai ennätysmäärän ääniä kulttuuripalkinnon saajaksi. Perusteluista näkyi hänen monipuolinen uransa taiteen tekijänä ja kulttuurin edistäjänä.

Pekkola on kehittänyt musiikin harrastustoimintaa, vetänyt nuorten bändikouluja, ohjannut soittopiirejä ja tukenut musiikintekijöitä. Hän on luonut useita musiikkitapahtumia ja -konsepteja, sekä edistänyt alueellista yhteistyötä.

Pekkolan työ on luonut uusia mahdollisuuksia kuntalaisille osallistua kulttuuritoimintaan ja häntä pidetään esimerkillisenä ja innostavana hahmona. Samanaikaisesti hän on luonut jatkuvasti omaa musiikkiaan.

Luovuus ylittää genrerajat; Pekkola on säveltänyt niin klassista kuin rockiakin. Jo itsenäisyyspäivän aattona juhlittiin Tullimakasiinilla bluesyhtye Old Wood’n Joe´s Hobo Bluestructionin peräti kolmen yhtäaikaa ilmestyneen levyn julkaisua. Kaikkien levyjen sävellykset ja sanoitukset ovat Pekkolan käsialaa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli