Hamina tunnetaan ympyräasemakaavastaan ja sijainnistaan itäisen Suomenlahden rannalla. Tervasaarelta alkanut satama on laajentunut maan suurimpiin lukeutuvaksi HaminaKotkan Satamaksi. Reserviupseerikoulu on ollut Haminassa lähes koko itsenäisyyden ajan. Jo Suomen ollessa Venäjän suuriruhtinaskunta, täällä oli Keisarillinen Suomen kadettikoulu. Hamina on edelleen tunnetuimpia varuskuntakaupunkeja maassamme. Kun Tahko Pihkala kehitti pesäpallon ja kun siitä tuli Suomen kansallispeli, Haminan Palloilijoiden oranssipaidat ottivat paikkansa maan kärkiseurojen joukossa. Näiden neljän Haminan tunnusmerkin rinnalle ovat nousseet oikeastaan vain Googlen serverikeskus ja kahden vuoden välein järjestettävä Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtuma. Google asettui runsaan viidenkymmenen vuoden ajan seutukunnan talouselämää ja työllisyyttä kunniakkaasti tukeneen Summan paperitehtaan tiloihin ja on sen jälkeen vauhdilla laajentanut toimintaansa.
Muutama vuosikymmen sitten Puolustusvoimat oli aikeissa siirtää RUK:n toiminnat pois Haminasta harjoitusalueisiin liittyneiden ongelmien takia. Alueen kunnat ja yksityiset maanomistajat ratkaisivat asian kuitenkin aktiivisella toiminnallaan kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla ja RUK sai jatkaa Haminassa. Kun paperin tuotanto ja vienti hiipuivat, satamakin oli ongelmissa. Haminan ja Kotkan satamien yhdistymisellä haettiin seutukunnan satamabisnekselle laajempia hartioita suhdanneongelmien selättämiseksi.
Nyt keskustellaan Oranssipaitojen peliolosuhteista. Sekä HP:n miehet että naiset ovat vakiinnuttaneet paikkansa Superpesiksessä ja vähintäänkin Ykköspesiksessä. Seutukunnan pesis on muutoinkin mallillaan. HP:n ja Summan Ponnistuksen juniorityö hakee vertaistaan koko maassa.
Pesiksen kehittämisestä ja kilpailutoiminnan puitteista päättää Suomen Pesäpalloliitto yhdessä Superpesis Oy:n kanssa. Nämä ovat määritelleet, millaisissa olosuhteissa superpesistä ja ykköspesistä pelataan. Vallikentän nykyiset katsomo- ja huoltotilat eivät täytä lajiliiton määrittelemiä vaatimuksia.
Jos huonosti käy, yksi Haminan vahvoista tukijaloista, huippupesäpallo, rampautuu. Ellei peliolosuhdekysymyksiin löydetä ratkaisua, paikka korkeimmalla sarjatasolla siirtyy Haminan Palloilijoiden ulottumattomiin aivan muista kuin urheilullisista syistä. Tämä olisi murheellinen asia oranssipaitojen ja Haminan kannalta sekä heijastuisi laajemminkin pesäpallon harrastamiseen seudulla.
Aikaa ei ole paljon. Siksi kaikki paukut pitäisi laittaa ilman viivytyksiä taloudellisesti kestävän ja peliareenalle asetetut vaatimukset täyttävän mallin etsimiseen. Tällaiset haasteet ratkeavat harvoin yksin kotikuntien valtuustoissa tai yhden seuran johtokunnassa. Näin lienee asianlaita Vallikentän katsomohankkeenkin kohdalla. Kyse on yhteistyöprojektista. Ongelmahan ei ole koko maata ajatellen uusi. Monilla paikkakunnilla ratkaisuun on päästy perustamalla hankkeelle oma oikeudellinen toimija, jonka taakse on saatu niin kaupungin, seurojen kuin potentiaalisten yhteistyökumppanienkin edustajat.
Tärkein asia on kuitenkin tahtotila. Ilman aitoa, määrätietoista halua ei olisi aikoinaan syntynyt Hartwall Areenaa eikä muutama vuosi sitten Joensuun pesäpallopyhättöä – Bolt Stadionia. Tätä yhteistä tahtoa ratkaista käsissä oleva huippupesiksen olosuhdehaaste kaivataan nyt Haminaan.