Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Takaisin-kirja kuvaa historiaa ja ylisukupolvista kaipuuta

Takaisin – Kaipuu menetetyille saarille -kirjan kuvitusta: Suursaari 2011 ja merikotka. Kuvakollaasi 2024.

Juha Metson, Marjo Näkin ja Mika Rokan yhteisteos, tieto- ja valokuvataidekirja Takaisin – Kaipuu menetetyille saarille (Banja Media, 2024) kertoo itäisellä Suomenlahdella sijaitsevien saarten tarinan.

Suursaari, Tytärsaari, Lavansaari ja Seiskari ovat vanhoja suomalaisten saaria. Niillä kukoisti eläväinen saaristolaiskulttuuri, jossa elanto hankittiin merestä.

– Kirjan tavoite on tuoda menetetyt saaret osaksi suomalaista itseymmärrystä, kertoo kirjan tekstistä vastaava toimittaja-tietokirjailija Marjo Näkki.

Historian lisäksi kirja kuvaa sitä ikävää, jota voi tuntea saarella eläneen jälkeläinen toisessa tai kolmannessa polvessa, vaikka hän ei olisi koskaan saarilla käynytkään. Juuret sitovat ihmisen paikkaan tarinoiden ja muistojen kautta luoden ylisukupolvisen ketjun. Taivaalla liitää merikotka, joka näkee kaiken vuosikymmenien päähän menneeseen ja tulevaan.

– Merikotka symboloi jatkuvuutta ja sitä, että luonto lopulta voittaa vallanpitäjistä huolimatta, sanoo valokuvaaja Juha Metso.

Saaret kuuluvat nykyisin Venäjälle, eikä niille ole enää pääsyä. Valokuvaaja Juha Metso pääsi käymään ulkosaarilla kaikkiaan seitsemän kertaa vuosina 1999-2019. Dokumentaristi Mika Rokka kävi Suursaaressa vuonna 2007.

Metson ja Rokan kuvat tallentavat jälkipolville sen, mitä on jäljellä suomalaisille kuuluneista saarista.

Kymenlaakson maakuntamuseo luovutti arkistokuvia, joita työryhmä herätti henkiin värjäämällä ne mustavalkoisista nelivärisiksi. Tuloksena on ainutlaatuisia kuvia ja draamallisia kuvakollaaseja menetetyistä saarista ja niiden arjesta. 

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli