Viikonloppuna vietetään lähiruokapäivää, tällä kertaa kaksipäiväisenä tapahtumana. Lähiruokapäivä on kasvanut vuosi vuodelta, viime vuonna mukana oli yli 300 tapahtumajärjestäjää eri puolilla maata. Kävijöitä tapahtumissa oli yli 70 000.
Tänä vuonna EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen osarahoittama ja Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikön koordinoima tapahtuma on saanut ensimmäiset maakunnalliset suojelijat.
Toistaiseksi lähiruokapäivän suojelijat on nimetty Varsinais-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Kymenlaakson suojelijoiksi on kutsuttu Tuula ja Jukka Ahola.
– Kutsu tuli meille ihan äsken ja täydellisenä yllätyksenä. Onhan tämä sellainen kunniatehtävä, josta ei voi kieltäytyä, toteaa Tuula Ahola, joka yhdessä miehensä kanssa omistaa kasvinviljely- ja matkailutila Aholafarmin.
– Se, että valinta kohdistui meihin, on yhtä lailla arvostuksenosoitus kaikille niille alkutuottajille ja yrityksille joiden kanssa teemme yhteistyötä. Olemme osa verkostoa, missä jokaisella tekijällä on oma tärkeä roolinsa.
Lähiruokapäivän suojelijan roolia kehitetään yhteistyössä maaseutuverkostoyksikön kanssa.
Aholafarmin toiminnassa lähiruoka on aina ollut olennainen osa yrityksen toimintaa. Ennakkopöytävarauksella toimivat lähilounaat kuukauden viimeisenä sunnuntaina, sekä kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina keskenään vuorottelevat Karjalainen lounas ja Kymenlaakson menu ovat aitoa maalaisruokaa lähellä tuotetuista raaka-aineista.
– Sunnuntailounaille sekä tilaustapahtumiin tarvittavat lihat, kalat, juurekset, perunat, juustot, jauhot jne. tulevat meille tutuilta lähituottajilta.
Lähiruokalauantaina järjestävät Tuula ja Jukka Aholafarmilla sadonkorjuujuhlan lounaan. Lounas toimii ennakkovarausperiaatteella.
– Tapahtuma on aika pitkälle jo täysi. Joitakin paikkoja saattaa vielä olla, mutta se selviää soittamalla, Tuula sanoo.
– Kymenlaaksossa on lähiruokapäivänä monipuolisesti tarjontaa. Eikä unohdeta lähiruokaa teemapäivän jälkeenkään.
Lähiruokapäivää vietetään viikonloppuna
Tuore lähiruokapäivän suojelija Tuula Ahola suosittelee tutustumaan tänä vuonna kaksipäiväisenä järjestettävään tapahtumaan Kymenlaaksossa.
– Eri puolilla maakuntaa on tiloja ja yrityksiä, jotka avaavat ovensa 7. syyskuuta. Osa pitää tapahtuman kaksipäiväisenä. Lahiruokapaiva.fi -sivustolta näkee keskitetysti, mitä kaikkea on tarjolla ja missä.
Lähiruokapäivän tapahtumia Kymenlaaksossa:
7.9. Pohjolan tila Onkamaalla klo 10-16. Tilamyymälä ja kahvio avoinna, lähiseudun tuottajien tuotteita ja palveluita myös esillä.
7.9. Villa Jaakkola yhteistyössä Kirjava torppa Reitkallissa klo 11-15. Sienipäivä: Riihikahvila, sieninäyttely, asiantuntijaesittelyitä, sadonkorjuutuotteita, sieniretki ym.
7.9. Aholafarmin Latopirtti Kitula klo 12-14. Sadonkorjuujuhlan lounas. Huom. ennakkovaraus!
7.9. Takatalo & Tompuri Brewery Ravijoella klo 12-21. Yhteistyössä Takaladon Liha. Panimomyymälä ja maatilabistro, livemusiikkia.
7.9. cafe Kuppis, Pyhtään kulttuuritalo klo 11-16. Käsintehtyjä leivonnaisia.
7.9 Seitsolan tila Ummeljoella klo 10-16. Hampurilaisia tilan omista lihoista. Mukana myös Pousin tila Haminasta, juureksia ja mahdollisesti kukkia.
7.9 Taunolan pientila Sippolassa klo 10-15. Myynnissä tilan tuoretta suomenkarjanlihaa ja lampaanlihaa. Kahvio, leivonnaisten lisäksi Suomen jäätelön suomenkarjan maidosta valmistettua jäätelöä.
7.9 Uotilan maatila Ummeljoella klo 10-15. Lapset pääsevät halutessaan ruokkimaan eläimiä. Tilamyymälässä vasikanmakkaraa, lihaa, hunajaa ym. Lettukahvila ja makkaragrilli.
7.-8.9. Seppälän lammastila Miehikkälässä, la klo 12-16, su 12-16. Tilapuoti avoinna. La lammaskaalikeitto, su lammasateria ennakkovarauksella.
7.-8.9. Järvenhaltian ylämaankarjatila Anjalassa klo 11-15. Tilapuoti, vohvelibaari ja lähituottajien tuotteita.