Haminan kaupungin henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut on nyt käyty. Seuraavaksi käy kaupungin hallitus yhdessä johtotiimin kanssa läpi mahdolliset henkilöstöä koskevat säästöehdotukset.
Lopulliset päätökset tehdään 16.9. kaupungin hallituksen kokouksessa, jonka jälkeen työnantaja tiedottaa ratkaisuista koko henkilöstölle.
– Neuvotteluissa on käyty tarkkaan läpi toimialojen tehtäväkuvia, työn vaatimuksia ja henkilöstömääriä. Tilanne tuntuu kurjalta kaikin puolin: työntekijöillä on epävarmuutta oman työn jatkumisesta, mutta toisaalta eivät neuvottelut ole herkkua työnantajallekaan. Kaikki tietävät, että töitä on jokaisella riittämiin. Kyse ei ole siitä, etteikö olisi töitä, vaan rahasta, sanoo Haminan JHL:n pääluottamusmies Tiina Korte.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi vieraili Haminassa viime viikolla, muutosneuvottelujen viimeisen päivän aattona.
– Vierailuajankohta oli aivan sattumaa. Tapasimme toukokuussa JHL:n edustajistonkokouksessa. Mari mainitsi silloin, ettei ole koskaan käynyt Haminassa. Esitin oitis kutsun tulla, ja nyt se toteutui, Korte kertoo.
Liiton toimialajohtaja tutustui päivän aikana mm. Uuden Summan uuteen päiväkotiin ja tapasi JHL:n jäsenten lisäksi kaupungin hallintojohtaja Mari Ovaskan.
– Minusta on tärkeää käydä tutustumassa työpaikoilla, sanoo Keturi, ja kiittelee samalla haminalaisten rakentavaa tapaa käydä muutosneuvottelujen kaltaista vaikeaa vuoropuhelua.
– Näitä neuvotteluja käydään jo monilla hyvinvointialueilla. Myös kunnilla on talousvaikeuksia, ja muutosneuvottelut tulevat yleistymään.
Keturin mielestä maan hallituksen pitäisi rauhoittaa tilanne laittamalla asioita tärkeysjärjestykseen.
– Esimerkiksi irtisanomissuojan heikennyksellä murretaan satavuotista suomalaista perinnettä heikomman osapuolen suojaamisesta.
Keturi muistuttaa myös, että henkilöstön vähentäminen vaikuttaa suoraan palvelutasoon.
Ulkoistaminen ei takaa palvelutasoa, tai edes säästöä
Henkilöstö on osallistunut muutosneuvotteluihin aktiivisesti. Kaupungin intraverkkoon avattiin anonyymi kanava, jonka kautta voi esittää neuvotteluihin liittyen kysymyksiä ja ehdotuksia esim. työn tehostamiseksi tai säästökohteiksi.
– Jonkin verran ehdotuksia sinne on tullutkin, Tiina Korte sanoo.
Kaupungin varikolla työpäiväänsä lopettelevat teknisen puolen, liikenne- ja kiinteistöpalvelujen työntekijät ovat miettineet omaa tehtäväkenttäänsä, ja töiden tehokasta järjestämistä jo kauan ennen muutosneuvottelujen käynnistymistä.
– Tietyt työt on vaan hoidettava, kadut pidettävä liikennöitävässä kunnossa ja kiinteistöjen laitteet ja järjestelmät toiminnassa. Niukilla resursseilla mennään jo ennestään, esim. kesälomien aikana tuurataan toisiamme omien töiden ohessa. Nyt voidaan joutua miettimään, joudutaanko palveluita mahdollisesti heikentämään.
Hyvän yhteistyön lisäksi työntekijät korostavat kustannustietoisuutta ja vastuuntuntoa työssä, jota tehdään kuntalaisille. Työnkuvaan kuuluu paljon myös näkymätöntä työtä, joka kuitenkin saattaa säästää huomattavastikin kuluissa.
– Jos jäähallin ilmanvaihtoon tulee jokin ongelma ja kone sammuu, lähtee sinne heti korjaaja. Henkilö, joka tuntee laitteiston metkut ja tietää, mitä pitää tehdä, sanoo Haminan JHL:n teknisten alakohtainen luottamusmies Juha Tähkäpää.
– Omat ihmiset tuntevat omat työkohteensa ja pystyvät priorisoimaan tehtävät taloudellisesti. Teknisten laitteiden ja järjestelmien kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti, huolto- ja korjaustyöt pyritään ennakoimaan ennen kuin suurta vahinkoa ehtii syntyä.
Näkymätöntä työtä on myös luonteva keskusteluyhteys tekijöiden ja käyttäjien välillä. Pienestäkin epäilyksestä tai tietämättömyydestä esitetty kysymys on helppo esittää kaupungin omalle huoltomiehelle.
– Hyvä yhteistyö on vuosien kokemuksen tulosta. Kun tekijöillä, työnjohdolla ja asiakkailla on mutkattomat välit, työ organisoituu luontevasti ja palvelu asiakkaalle on parasta, teknisen puolen työntekijät toteavat.