Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Uimavesien laatu

Sinilevää Virolahden rannikolla 23.7.2024. Kuvassa näkyy lisäksi vaaratonta viherlevää ja rakkolevää. Kuva Kari Rantamo.

Uimavesien mikrobiologinen laatu oli 2.7.–16.7.2024 yleisiltä uimarannoilta otetuissa näytteissä hyvä. Uimarannoilla ei havaittu sinilevää tai muuta poikkeavaa.

Näytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

Hamina: Pitkäthiekat, Rampsinkari, Mustaniemi, Vähäjärvi, Merkjärvi, Salmenvirta, Neuvoton.
Virolahti: Pyyhinlampi, Valkjärvi.
Miehikkälä: Halmaanjärvi, Myllylampi.

Lämmin tuuleton sää lisää sinileväkukintoja

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotteen mukaan sinileväkukintoja on paikoitellen runsaastikin Kaakkois-Suomen järvi- ja rannikkoalueilla. 

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, josta näkee myös rannikkoalueen tilanteen. Järviwikiin voi lisätä omia yleisöhavaintoja. Ne voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. 

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain vähintään 17 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta tarpeen mukaan.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa myös Kaakkois-Suomen levälinjalle sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.

Miten sinilevän tunnistaa?

Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista.

Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja sinilevämassa hajoaa koskettaessa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli