Helppi on 4H-yhdistysten uusi työnvälisykseen tehty sovellus, joka yhdistää luotettavasti työpalveluiden tarvitsijat ja innokkaat, tehtäviinsä perehdytetyt 4H-nuoret.
Kaakonkulman 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Hyypiä kertoo, että sovellus on nyt käytössä yhdistyksen kaikissa kunnissa. Listoilla on 18 4H-nuorta.
Rekrytointi on edelleen käynnisssä ja Hyypiä toivoo, että työpalveluihin saataisiin vielä lisää tekeviä käsiä siivoukseen, pihan- ja puutarhanhoitoon ja nurmikonleikkuuseen. Myös 4H-yrittäjillä on mahdollista liittyä palveluun, jos haluavat.
Helppi-sovelluksen lataaminen on ilmaista ja sovelluksesta löytyvät tekijöiden nimet, kuvat ja myös tiedot heidän osaamisalueistaan.
Työn tilaaja jättää työtilauksen järjestelmään, josta se ohjautuu sopiville tekijöille. Tämän jälkeen tekijällä ja tilaajalla on mahdollista sopia työn yksityiskohdista sovelluksen chatissa.
– 4H-yhdistykset ovat nuorten vastuullisia työnantajia. Aikaisemmin sopimus allekirjoitettiin asiakkaan luona. Jos tilaajan käytössä ei ole nettiä tai sovelluksen käyttö tuntuu vieraalta, voi myös soittaa yhdistykseen ja minä laitan tiedot Helppiin, Heli Hyypiä opastaa.
– Toivotaan kuitenkin, että mahdollisimman moni asiakas ottaisi digitaalisen järjestelmän käyttöön.
Kun sovitut työt on tehty, 4H-nuoret kuittaavat työt tehdyksi sovelluksessa, jonka jälkeen asiakas vielä hyväksyy työn tehdyksi. 4H-yhdistys työnantajana maksaa työntekijöille palkan palkanmaksupäivänä. Tilaaja voi maksaa työn myös kätevästi maksukortilla sovelluksessa.
– Työn tuntihinta on 25 euroa, joka sisältää muun muassa arvonlisäveron, työntekijöiden vakuutuksen ja perehdyttämisen. Työ on myös kotitalousvähennyskelpoista. Nuoret saavat työstä alakohtaista runkosopimuksen mukaista palkkaa. Työt tehdään asiakkaiden välineillä, mutta turvavarusteet tulevat yhdistykseltä, Hyypiä sanoo.
4H-yhdistykset myös perehdyttävät nuoret työtehtäviin ja työturvallisuuteen.
– Kaakonkulman 4H-yhdistyksessä perehdytykset ovat alkaneet ja myös 4H-yrittäjien ensimmäinen koulutus on käynnissä ja vielä voi ilmoittautua. 4H-yrittäjäkoulutuksesta saa myös yhden opintopisteen, Heli Hyypiä vinkkaa.
– Bonuksena on vielä se, että Haminan kaupunki tukee 4H-yrittäjiä ja NY-nuoria 320 euron arvoisella yrityssetelillä.
Kumppanuustalo Hilman pihamaalla 4H-nuoret saivat perehdytyksen nurmikonleikkaamiseen. Perehdyttäjä oli entinen 4H-yrittäjä haminalainen Tuomas Qvintus.
Tuomaksen oli viime kesänä pakko perustaa oma yritys, koska tulot nousivat yli 4H-yrittäjän vuotuisen tulorajan. Hän myös opiskelee metsäpalveluiden tuottajaksi Harjun oppimiskeskuksessa.