Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Kasvissyöjän lounaslista

Maanantaina syön kotona Mäntlahden perinneruokaa eli keitinperunoita voilla. Muurmanin Ellin mukaan mikään ei ole maailmassa parempaa. Tämän vaativan ruokalajin kokkaus sopii vain todelliselle ammattilaiselle. Niin moni valmistusvaihe voi mennä pieleen. Tätä kuvaa vanha mäntlahtelainen sananlasku: ”Mikää ei ol nii kauhiaa ku ra’aks jääneet keitinpernat.” Siksi keitänkin perunat huolella, kiireettä. Perinteitä vaalien.

Tiistaina valmistan kaurapuuron voisilmällä. Jos olen oikein tuhlailevalla tuulella, lisään sekaan Päivin valmistamaa maailman parasta omenahilloa.

Keskiviikkona pyöräytän munakkaan Jamie Oliverin tapaan. Sekoitan kulhossa kaksi kananmunaa samettisiksi. Jatkan oliiviöljyllä ja maustan suolalla. Kaadan munamassan oliiviöljyn peittämälle kuumalle pannulle ja ripottelen päälle juustoraastetta. Taitan valmiin tuotoksen kahtia ja asetan sen ison paahtoleivän päälle. Oletko huomannut, että Jamie laittaa oliiviöljyä lähes kaikkeen, jopa Mojitoon.

Torstaisin käyn lounasravintolassa pannarien toivossa. Kerran ne loppuivat kesken, ja päiväni oli pilalla. Käyn terapiassa vieläkin. Haminan lounaspaikoissa on muuten erinomainen kasvisruokatarjonta.

Perjantaina valmistan perinteisen Ilkan perjantaipizzan. Pohjaan lisään juoksevaa hunajaa. Opin niksin John Irvingin kirjasta Viimeinen yö Twisted Riverillä, jossa kokki Dominic Baciagalupon pizzojen menestyksen salaisuus on juokseva hunaja taikinassa. Pohjan päälle tulee ranskalainen tomaattikastike, mozzarellaraaste, sardelleja, kapriksia, punasipulirenkaita, sinihomejuustoa, mangoa, ja valmiin pizzan päälle vielä tuoretta basilikaa (ja oliiviöljyä, jos olet Jamie Oliver). Syön siis kalaa, kuten varmaan huomasitkin. Se siitä kasvissyöjän sädekehästä. Juomasuositus: kraanavesi. Jos sitä ei ole saatavilla, paikallinen olut käy hyvin.

Lauantaina syömme perjantaisia pizzanjämiä jääkaapista, jos niitä on jäänyt jäljelle. Mikroaaltouunissa lämmitettyinä ne maistuvat jopa paremmilta kuin uunituore pizza perjantaina. Varsinkin jos ilta on venähtänyt aamuyöhön, ja vettä on tullut nautittua liikaa.

Sunnuntain kunniaksi vien Päivin ulos syömään. Haminasta löytyy nykyään useita ravintoloita, joista saa à la carte -annoksia viikonloppuisin. Tai sitten kokkaamme yhdessä kotona jotain herkullista, jos emme Mäntlahden murretta mukaellen raatti männä mihinkää.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus