Aholafarmin Latopirtin lähilounaiden ruokavieraat kertovat kokemuksestaan koko lailla yhteneväisesti: ”On kuin palaisi pitkän poissaolon jälkeen maalle, kotiin”, tai: ”Maut ovat jotenkin lohdullisia, tulee lapsuus ja mummola mieleen”.
– Tuulalla on varmaan sisäsyntyinen taito tehdä ruoasta maistuvaa, arvelevat Arja ja Timo Mertanen, Mertaset saapuivat Kotkasta lapsenlapsensa Aava Sinisalon kanssa lokakuun lähilounaalle. He ovat käyneet sunnuntailounaalla Tuula ja Jukka Aholan Latopirtillä Kitulassa siitä lähtien, kun Aholat alkoivat niitä järjestää.
– Ihanaa on myös se lämminhenkisyys, mikä täällä vallitsee. Jukka on pihalla vastaanottamassa ruokavieraita. Ja sisällä Tuula toivottaa lämpimästi tervetulleeksi, Arja kertoo.
– Usein täällä tapaa samoja ihmisiä jotka ovat löytäneet Tuulan ruokapatojen ääreen. Heistä on tullut tuttavapiiri, vaihdetaan ehkä vähän kuulumisia ja nautitaan syömisestä.
Lokakuisena sunnuntaipäivänä ulkona oli märkää ja sumuista, mutta sisällä oli lämmintä ja kodikasta. Perinteisestä maalaispitopöydästä leijui houkuttelevat tuoksut.
– Kaikki alkoi noin 10 vuotta sitten. Haminassa oli puutteena se, että ruokaravintolat olivat viikonloppuisin kiinni. Yrittäjät sopivat yhteistyöstä, joku ravintola olisi aina vuorollaan auki viikonloppuna, kertoo Tuula Ahola.
Latopirtillä on lähilounas kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Se valmistetaan oman tilan, lähimetsien ja paikallisten tuottajien aineksista. Kuukauden esimmäisenä sunnuntaina on vuorotellen joko karjalainen pitopöytä tai paikallista ruokakulttuuria edustava Kymenlaakso Menu.
– Lähilounaiden menu elää kulloisenkin sesongin mukaan. Tammikuussa ja kesäaikana, kesäkuusta elokuuhun pidämme taukoa sunnuntailounaista. Kesäkuussa meillä oli kokeilussa ns. Aholafarmin villimpi brunssi, jossa hyödynnettiin villiyrttejä ruoanlaitossa. Se oli kiva kokeilu, joka toi meille uusia asiakkaita ruokia maistelemaan.
Lounaille on varattava paikka etukäteen, joko ostamalla lounas verkkokaupasta tai ottamalla yhteyttä Tuulaan.
– Latopirtissä on 40 asiakaspaikkaa, ja yleensä ne täyttyvät.
Aholafarmin joulupuuropäivä on monelle asiakkaalle tärkeä.
– Eräskin vieraamme sanoi, että hänelle joulunaika alkaa Latopirtin joulupuurosta.

Ruokaa omasta
metsästä ja puutarhasta
Henkilö, jota ei voi jättää mainitsematta Aholafarmin ruokapalveluiden yhteydessä, on Jukan äiti, Seija-Liisa Ahola, 91 vuotta.
Siinä missä Tuula ja Jukka häärivät maatilayritykset elämys-, matkailu- ja ruokapalveluiden sekä maatilan töiden parissa, toimii taustalla myös vanha emäntä. Hän on se, joka etupäässä kerää kotiväen ja Latopirtin tarvitsemat marjat ja sienet, kasvattaa ja säilöö kurkut ja tomaatit.
– Viime kesänä noukin 95 litraa mustikkaa ja 70 litraa puolukkaa, Seija-Liisa kertoo.
Seija-Liisa on ottanut vastuulleen myös Latopirtin pöytäliinojen huoltamisen, pesun ja mankeloinnin.
– Maalla on totuttu tekemään itse. Ja helppoahan tämä nykyaikana on. Kun aikanaan tulin nuorena miniänä taloon, oli aamuvarhain navetta. Sen jälkeen heti piti saada talonväelle perunat ja kastike pöytään, että pääsivät jatkamaan tilan töitä.
Granolasta
korona-ajan pelastus
Tuula Ahola esivalmistaa Latopirtin lounasruoat, samoin kuin pitopalveluruoat, kotitilan pihapiiriin valmistuneessa talouskeittiössä. Siellä tehdään myös granolat, jotka ovat tehneet Aholafarmia tunnetuksia Haminan ulkopuolellakin.
– Korona hiljensi ison osan liiketoiminnasta. Kun ihmiset eivät voineet kokoontua, ei ollut lähilounaita eikä pitopalvelutilauksia, Tuula kertoo.
– Jotain piti tehdä. Minä aloin tehdä granolaa paikallisista viljatuotteista. Mäkelän Merja otti niitä myyntiin Haminan torille Pakkalan leipävaunuun.
Jotain kautta tieto kiiri Helsinkiin, ja Aholafarmin granolaa myytiin mm. Helsingissä Kampin Muji -myymälässä, yksityisessä helsinkiläisessä ruokakaupassa ja pälkäneläisessä kesäkahvilassa. Uusi avaus on Kotkan Citymarket, missä granolaa on ollut saatavana noin kuukauden verran.
– Toimitusmäärien kanssa mennään vähän tunnustellen. Asiakkaan on saatava granola tuoreena, sillä emme käytä mitään keinotekoisia säilöntäaineita.
Oman yritystoiminnan ohella Tuula ja Jukka Ahola ovat lähiruokalähettiläitä. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä valtakunnallisella Lähiruokapäivällä on maakunnissa omat lähettiläänsä, jotka tuovat esille lähellä tuotetun ruoan merkitystä.
– Kun ihmisiltä kysytään, vastaavat useimmat arvostavansa lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa. Maailman myllertäessä ympärillä on ruoan kotimaisuus ja huoltovarmuus tulleet entistä näkyvämmiksi.



