Raittiusseura Jaspis ry on aloittamassa Kohtaamisten Keittiö -toimintaa. Se on STEA:n rahoittama kolmevuotinen hanke, joka kutsuu kaupunkilaisia osallistumaan ruoanlaittamiseen voimavarojensa mukaan ja syömään yhdessä.
Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat hankkeen päätavoitteet. Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta.
– Kohtaamisten keittiö antaa uutta sisältöä esimerkiksi yksinäisille ja työelämän ulkopuolella oleville, kertoo hankkeen ainut palkattu työntekijä, osallisuuskoordinaattori Piret Byckling.
Jaspiksen väki kuitenkin korostaa, että toiminta on tarkoitettu aivan kaikille.
– Kenenkään ei pidä ajatella, että voinko juuri minä osallistua. Esimerkiksi ruuanlaitosta ei tarvitse olla aiempaa kokemusta, ja paljon muitakin tehtäviä löytyy. Tärkeää on, että erilaisista taustoista tulevilla on mahdollisuus osallistua yhdessä samaan toimintaan, kuvaa Hannah Honkanen Jaspis ry:stä.
Piret ja Hannah tähdentävät, ettei kyse ole ensisijaisesti ruoka-avusta vaan vertaisuudesta ja osallisuudesta. Ruoka tulee yhteisen kokemuksen kylkiäisenä. Myös muuta vapaaehtoistoimintaa on mahdollista järjestää, kuten konsertteja, ryhmätapaamisia jne.
– Ruuanlaitossa hyödynnetään terveysturvallisesti koulujen ylijäämäruokaa ja yhteistyökumppaneiden lahjoittamaa elintarvikehävikkiä. Terveysturvallisuuden takaava konsepti on kehitetty yhdessä terveysviranomaisen kanssa.
Kohtaamisten Keittiön yhteistyökumppaneina ovat Haminan kaupunki, Haminan seurakunnan diakoniatyö, Kaakkois-Suomen Sininauha ry, Kakspy ry, Ekyt ry, Kymen hyvinvointialue / työelämäpalvelut ja Kymijoen Ravintopalvelut.
– Kotkassa Kohtaamisten Keittiö on toiminut noin puolentoista vuoden ajan. Toiminta on otettu hyvin vastaan, siihen osallistuu viikoittain yli 600 henkeä, ruokailupäivinä 250-400 henkeä, kertoo Hannah.
Kohtaamisten Keittiö aloittaa 6.3.
Kohtaamisten Keittiö aloittaa kaikille avoimen toimintansa jo tällä viikolla Kohtaamisten kahvit -tilaisuudella Summan kylä- ja kulttuurikeskuksessa torstaina kello 14-16.
– Kylä- ja kulttuurikeskuksesta, eli entisestä Summan koulusta löytyi riittävästi tilaa ja oikea laitoskeittiö, Piret kertoo.
– Tiistaisin on ruokapäivä. Ruuanvalmistus alkaa klo 9 ja ruokailu on klo 12.30-15. Torstaisin pidetään Kohtaamisten kahvit, jotka normaalisti katetaan Kahvila-olohuone Jaspikseen. Kahvia ja välipalaa tehdään yhdessä klo 15-18.