Hieronta- ja hoivapalveluyrittäjä Saila Korpelalla on monipuolinen palveluvalikoima, joka sisältää hoivaa ja hyvinvointia äitiys- ja vauvahoidoista alkaen koko elinkaaarelle.
Uusimpana palvelulistassa on hoitava hengitys.
– Kiinnostukseni hengitystekniikkaan heräsi purentalihashoitojen myötä. Mietin, miksi niin monilla on ongelmia, Saila kertoo.
– Myös uniapnea ja muut unen häiriöt ovat lisääntyneet.
Työssään Saila on kiinnittänyt huomiota ihmisten hengitykseen. Monet hengittävät pinnallisesti ja nopeasti. Ja mitä pinnallisemmin ja kiivaammin hengittää, sitä enemmän happea tuntuu tarvitsevan.
– Liikahengittäminen johtaa siihen ettei solujen aineenvaihdunta toimi kunnolla. Sisään hengitettävän hapen ja uloshengitettävän hiilidioksidin toiminta ei ole tasapainossa.
Hiilidioksidi ei ole pelkästään uloshengityksessä syntyvää kuonaa, vaan sillä on suuri merkitys happimolekyylien vapauttajana solujen käyttöön.
Liikahengitys poistaa elimistöstä liikaa hiilidioksidia, syntyy itseään toteuttava kierre.
– Hiilidioksidivaje aiheuttaa happivajeen, ja lisäksi happo-emäs -tasapainon horjumista ja sileiden lihasten supistumista.
Verisuonia ja hengitysteitä tukevat lihakset ovat sileitä. Niiden supistuminen ja jäykistyminen tuntuu hengenahdistuksena ja painon tunteena rintakehällä.
– Sitä on tutkittukin: kun vielä 30-luvulla hengitystiheys oli 6-8 kertaa minuutissa, on se nyt 18-20 kertaa/minuutissa. Samoin sisään hengitetyn hapen määrä on noussut 4,5 litrasta per minuutti 12 litraan minuutissa.
Saila pitää suurimpana selittävänä tekijänä ihmisten elintapojen muutosta.
– Me istumme sananmukaisesti palleamme kasaan. 50 -luvulta lähtien koneet ovat tehneet fyysisen työn. Ihmisten liikkuminen ja työn ruumiillinen rasittavuus on vähentynyt. Samaan aikaan eri syistä johtuva henkinen kuormittavuus on kasvanut.
Ylihengittäminen voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mm. yskää, hengenahdistusta, paineen tunnetta rinnassa, kuorsausta, nopeasykkeisyyttä ja rytmihäiriöitä. Laajemmin vaikutus voi ilmetä esim. keskittymisvaikeuksina, päänsärkynä ja ahdistuksena.
Usein ihmiset tarvitsevat muistutusta ja ohjausta, miten päästä luonnollisempaan hengitysrytmiin.
– Hengityslihakset ja nielukin on jännitystilassa. Yksinkertaisilla harjoituksilla vahvistetaan ja palautetaan nielun ja lihasten normaali toiminta.
Ihmiset oppivat harjoitteet ja hengitystekniikan yleensä parilla käyntikerralla.
– Hyöty tästä tulee loppuelämän ajaksi, Saila toteaa.
– Hoitava Hengitys-ohjauksesta on apua mm. allergiaan, astmaan, kuorsaukseen, uniapneaan, ylätiehengitysoireista kärsiville esim. nenän tukkoisuuteen, stressiin ja liikkumiseen.
Oppinsa Saila on saanut Marketta Manniselta, joka on hoitavan hengityksen metodin kehittäjä ja kouluttaja.
– Marketta alkoi tuoda asiaa esille havaittuaan, miten hyvin menetelmä vaikutti hänen astmaa sairastavaan lapseensa. Jo parin kuukauden harjoittelun jälkeen pojan lääkitys voitiin puolittaa ja myöhemmin lääkärin ohjeistuksesta lopettaa kokonaan.