Leipurimestari Aarre Huovila otti tattooleivokset ohjelmaansa juuri ensimmäisen Tattoon kynnyksellä 1990.
– Silloinen Tattoo-johtaja Juhani Leinonen pyysi kaupungin yrittäjiä luomaan tuotteen, joka aidosti liittyisi Tattoo-tapahtumaan. Minulle leipurina valinta oli selvä, syntyi Tattoo-leivos, kertoo nyt jo eläkepäiville siirtynyt Aarre Huovila.
Tattoon nimikkoleivoksia onkin valmistettu jokaiseen Hamina Tattoo -festivaaliin.
– Leivoksen päälle on aina pursotettu pieni trumpetti, leivoksen koko on myös aina samanlainen. Vain maku muuttuu, paljastaa Marja Kotonen, Huovilan tytär.
Tällä kerralla leivokseen on haettu mustaherukan ja shampanjan makua. Kotimaisen marjan mausta Huovilassa ei ole tingitty.
– Haimme sitä oikeaa makua koko henkilökunnan avulla ja sen myös mielestäni löysimme. Leivoksessa on vältetty liikaa makeutta raikkauden kustannuksella, sanoo Kotonen.
Leipurimestarina Konditoria Huovilassa työskentelee Mika Huovila jatkaen isänsä perinnettä. Hän valmistaa ensin kerroksiset levyt, joista leivoksen kokoiset palat leikataan miltei millimetrityönä.
– Yhdestä levystä syntyy 90 leivosta ja levyjen leipominen kiihtyy Tattoon lähestyessä, tuumii Mika Huovila.
Marja arvioi, että leipomossa Tattooseen valmistuu perinteisesti 6000–7000 suosittua Tattoo-leivosta.
– Leivos on meille jokaisen Tattoo-viikon ykköstuote. Leivosta valmistamme koko ajan ja jos valmis tavara uhkaa loppua, teemme lisää, lupaa Kotonen.