Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

HaLu-kasvateilta kannustusta Haminan lukion oppilaille

Haminan lukion kasvatit Ida Toivari ja Matilda Tella ovat löytäneet lukion jälkeen mieleisensä urapolun.

Haminan lukion oppilaat saivat perjantaina harvinaisen tilaisuuden tutustua kerralla monen eri alan asiantuntijan kokemuksiin omasta urapolustaan. 130-vuotista toimintaansa tänä vuonna juhliva lukio oli kutsunut paikalle yhdeksän hyvin erilaista lukion kasvattia puhumaan omista valinnoistaan.

Tarinansa kertoivat kunnanjohtaja, kielitieteen tutkija, sijoitusjohtaja, kauppatieteen maisteri, lääkäri, markkinoinnin ammattilainen, kahvilayrittäjä, kehonrakentaja ja kadetti.

Historiansa aikana monta kertaa nimeä ja toimipaikkaa vaihtanut Haminan lukio näyttäytyy monien HaLun kasvattien mielessä turvallisena ja yhteisöllisenä oppilaitoksena. 

– Lukioajasta jäi superhyviä muistoja, kertoo Nokian globaalissa tuotekehitysyksikössä työskentelevä Ida Toivari.

Hän kiittää erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaansa Pauliina Mässeliä, jonka opit pohjustivat hyvin Toivarin työtä viestinnän parissa. Mässeli oli myös yksi tapahtumapäivän järjestäjistä.

Haminan lukio kannusti myös niitä oppilaita, joille normiopiskelu ei sopinut. Yksi heistä oli perhesyistä syvään masennukseen juuri ennen lukiota vajonnut Matilda Tella, joka etsi itse aktiivisesti ”hauskempia” vaihtoehtoja tuomalla kouluun mm. yrittäjyyskursseja.

Nyt, 24-vuotiaana hän työllistää 30 henkeä menestyvänä kahvilayrittäjänä Tampereella. Hänen viestinsä tulevaisuuttaan pohtiville lukiolaisille on valoisa. 

– Etsi oma juttusi ja rakasta sitä, mitä teet. Ja vaikka elämässä on vastoinkäymisiä, niin ne kaikki voi kääntää voitoksi. 

Omasta kokemuksestaan Tella tietää, että syvissä vesissä käynyt ei halua sinne takaisin.

Erityistä tukea lukioaikanaan tarvitsi ja sai myös nykyinen kehonrakentaja Lassi Lappi, joka oli vähällä kuolla mopo-onnettomuudessa vuotta ennen lukion alkua.

– Lääkärit eivät antaneet mitään toivoa, hän kertoo.

Vastoin odotuksia Lappi kuitenkin alkoi toipua. 

– Jouduin opettelemaan kaiken elämässä uudelleen, kävelemisen, hymyilemisen, kengännauhojen solmimisen.

Aivovammastaan huolimatta Lappi suoritti lukion, mutta kaksoistutkinnon suorittaneen miehen haave rakennusmestarin ammatista jäi toteutumatta. Oman paikkansa elämässä hän kuitenkin löysi. Hän on työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta tekee satunnaisia töitä mallina ja järjestyksenvalvojana. Lapin sanoma lukiolaisille on kannustava.

– Mikä vain on mahdollista ja sä olet itse siitä todiste!

Opettaja Pauliina Mässeli on samaa mieltä. 

– Meillä on ollut monenlaisia oppilaita ja olen jokaisesta halulaisesta ylpeä. Lahjakkaat pärjäävät ilman meitäkin, mutta kaikki eivät pärjää ilman opettajien apua. Ja juuri he ovat niitä, joiden eteenpäin pääsystä olen todella iloinen ja ylpeä.

Valitettavaa Mässelin mukaan on se, ettei opettajilla nykyisin ole riittävästi aikaa auttaa tukea tarvitsevia.

Lukio on aiempaa vaativampi paikka myös monen oppilaan mielestä. Siksi päivä oli entisten oppilaiden tarinoita kuunnelleille lukiolaisille innostava ja kiinnostava.

Matleena Metsälä, Matilda Suikkanen ja Emmi Kiviharju ehtivät kuulla neljän HaLu-kasvatin tarinoita.

– Eihän tässä vaiheessa vielä ole tarkkaa tietoa siitä, millaiselle uralle itse aikoo. Oli hyvä kuulla, että pääasia ei ole se, miten menee koulussa, vaan se, että siitä voi jatkaa ja etsiä itselleen jotakin muuta, pohtivat tytöt.

Lassi Lappi sanoo itse olevansa hyvä todiste siitä, että mikä tahansa on mahdollista.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli