Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Akkumateriaalitehtaalta vaaditaan jätevesien puhdistamista

CNGR Finland Oy kutsuu Haminaan suunnitteilla olevaa akkumateriaalitehdasta maailman vihreimmäksi. Hankkeen vihreyttä on arvosteltu varsinkin sen prosessijätevesien osalta. Yhtiö hakee lupaa laskea purkuvesissään vuositasolla lähes 100 000 tonnia sulfaattia Suomenlahteen.

– Jätevesien käsittelytekniikka on kehittynyt isoin harppauksin, mutta Suomessa ympäristöviranomaiset sallivat silti jatkuvasti BAT-vaatimuksen (best available techniques, paras käytettävissä tekniikka) kiertämistä, arvostelee kansalaisjärjestö Puhtaan Meren Puolesta ry tiedotteessaan.

Esimerkkinä järjestö mainitsee BASFin akkumateriaalitehtaan Harjavallassa jonka ensimmäinen ympäristölupa kumottiin hallinto-oikeudessa juuri sulfaatin vuoksi. 

– Suljettua kiertoa ja sulfaatin talteenottoa pitää vaatia heti aluehallintoviraston ympäristölupakäsittelyssä jotta lupaprosessi ei suotta pitkity vaan asiat tehdään kuten pitää.

Puhtaan Meren Puolesta järjesti viime viikolla webinaarin jossa käsiteltiin akkumateriaalitehtaiden tuotannossa syntyvien jätteiden jatkokäsittelyä. Akku-, kaivos- ja metsäteollisuuden tuotantoprosesseissa syntyvä natriumsulfaatti pitäisi nähdä raaka-aineena, josta on mahdollista tuottaa teollisuudessa käytettyjä hyödykkeitä. 

– Onko natriumsulfaatin päästäminen mereen BAT-toimintaa? Ei ole, sitä on hyötykelpoisen tuotteen talteenotto, kiteytti teollisuuden jätevesien käsittelyn asiantuntija Leif Ramm-Schmidt.

Ramm-Schmidtin mukaan CNGR:n uusi suunnitelma useammasta diffuusorista ja purkuveden esilaimennuksesta tehostaa sulfaatin sekoittumista meriveteen mutta siihen sisältyy edelleen epävarmuuksia.

– Allasmainen purkupaikka jossa virtaukset liikkuvat edestakaisin ei ole kovin sovelias.

Ramm-Schmidt selvitti esityksessään myös erilaisia kiteytystekniikoita, jotka soveltuvat natriumsulfaatin käsittelyyn.

Viime aikoina on julkisuudessa puhuttanut ruotsalainen lannoitefirma Cinis Fertilizer, joka on aloittamassa Ruotsissa ja Yhdysvalloissa akkumateriaalitehtaiden tuottaman natriumsulfaatin kiteyttämisen ja jalostamisen lannoitteeksi. Cinisin toimitusjohtaja Jakob Liedberg on ollut yhteydessä mm. Haminan kaupunkiin.

– Haminaan saisimme laitoksen pystyyn 12-15 kuukaudessa, webinaarissa puhunut Liedberg kertoi.

Akkuteollisuudessa uutta, kehittymässä olevaa teknologiaa on Suomen Malmijalostuksen ja Advenin perustama yhteisyritys jolle Business Finland myönsi viime vuonna 15 miljoonan euron kiertotalouden investointiavustuksen teknologiaratkaisuun jonka avulla merkittävä osa prekursoritehtaan tuotannossa syntyneestä natriumsulfaatista voidaan kierrättää hyötykäyttöön.

Lyhyesti kyse on natriumsulfaatin pilkkomisessta sähkön avulla lipeäksi ja rikkihapoksi, jotka voidaan palauttaa takaisin tuotantoon. Yhtiö on jättänyt ympäristövaikutusselvityksen CNGR:n Haminaan suunnitellun tehtaan yhteyteen tulevasta laitoksesta.

– Pilotti Suomessa on alkamassa, valottaa kemian- ja prosessiteollisuushankkeiden johtaja Teemu Helistekangas Advenilta.

– Haasteena tässä on isot investointikustannukset. Kaikki rakastavat tarinaa että näin voisi voi tehdä, mutta kun lasketaan kuinka paljon se asiakkaalle maksaa, nähdään onko projekti kannattavalla pohjalla.

Teollisuuden jätevesiasiantuntija Kaj Jansson Metso Outotechin johtajistosta toi omassa puheenvuorossaan esiin mm. kiertotalouden kannattavuuden lainalaisuuksia. 

– Jokaisessa vaiheessa missä syntyy jotain mitä toinen voi käyttää raaka-aineena, pitää sillä olla jokin arvo. Jos ei sitä arvoa tule niin silloin kiertotalous ei toimi. 

Linkki webinaaritallenteeseen löytyy Puhtaan Meren Puolesta -yhdistyksen kotisivuilta. 

Akkutehtaan ympäristölupahakemuksen kuulutusaika päättyy

CNGR Finland on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle aikaisempaan ympäristölupahakemukseensa muutoksia. Purkuputken loppupään linjausta muutettiin alkuperäisestä suunnitelmasta siten, että purkuputki ja purkupisteet ovat kokonaisuudessaan kaupungin vesialueella.

Purkupisteitä on aiemman yhden sijasta kaksi joista vettä pyritään sekoittamaan diffuusoreiden avulla. Lisäksi purkuveteen lisätään merivettä ennen putkeen johtamista. Näillä toimilla on tarkoitus tehostaa purkuveden sekoittumista meriveteen.

Mielipiteiden ja muistutusten jättöaika Etelä-Suomen aluehallintovirastoon päättyy 1.12.

Kaupungin kilpailukykyvaliokunta on 23.11. antanut sijoitusluvan purkuputken uudelle linjaukselle, ja lupavaliokunta toistanut 21.11. aiemman myönteisen kantansa ympäristölupaan. Kumpikaan valiokunta ei ollut päätöksissään yksimielinen vaan asiasta jouduttiin äänestämään.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli