Synkkänä talvipäivänä kaksi konkarimuusikkoa antoi ajatuksen lentää vapaasti tilanteessa, jossa koronapandemia oli vienyt keikat ja muusikot makailivat työttöminä. Kypsyi ajatus nostalgisen tanssi-illan järjestämisestä talkoovoimin. Paikkana olisi luonnollisesti Myllylammen lava!
Ideaa kypsyttelivät Harri Saksa ja Jukka Korpela.
– Miehikkälästä löytyi hakematta puoli tusinaa bändejä, joissa soittajat ovat valtaosin Miehikkälän väkeä, ainakin kotoisin Miehikkälästä. Kaikki kysymämme bändit olivat valmiita mukaan talkoopohjalta, kertoo Saksa.
Nostalgisen tanssi-illan tuotto luovutetaan lyhentämättömänä Saivikkalan Kiistolle, joka omistaa Myllylammen lavan.
– Lavan remonttiin eurot menevät, katto kaipaa aivan ensimmäisenä kunnostusta mutta rahanreikiä on paljon muitakin.
Harri Saksa sanoo, että ensi perjantain tanssi-ilta on kopio wanhan ajan Myllylammen lavan tansseista, tarjolla on todellinen muistojen ilta.
– Listalla on kuusi bändiä, joista jokaiselle on varattu tunnin setti. Tähtisolisteja ei ole, mutta valtava määrä musiikillista osaamista ja kokemusta.
Harri Saksa itse imi jo pikkupoikana musiikista kaiken mahdollisen Myllylammen lavan tansseista. Lavan reunalla roikkunut pikkupoika haaveili muusikon urasta ja se tie vei mennessään.
– Saksan veljesten ensimmäiset esiintymiset olivat jo 50 vuotta sitten. Perjantain nostalgiatansseissa veljesten ryhmää vahvistavat vielä Jussi Liski ja Pete Parkko. Vuodet ovat vierineet niin vauhdikkaasti, että porukkamme kuopuskin on jo nelinkertainen isoisä.
Myllylammen lavan nostalgiaillan bändiluettelo on vaikuttava: Amorosa, Castra, Terässiipi, Tanssiorkesteri Tapio Taipale, Tradivaara ja Saksan veljesten joukkue Saksa Brothers.
– Bändit tulevat paikalle soittimineen, äänentoistot ja mikitetyt rummut ovat valmiina. Ei roudauksia, ei pitkiä johtoja vaan kaikki on tehty talkoobändeille mahdollisimman helpoksi.
Pyhällä hengellä eivät soittajatkaan elä. Talkoosoittajat muonittaa alan palveluyrittäjä Minna Karhu yrityksessään Karhun Palvelus.
Perjantain talkootanssit alkavat klo 19, pääsylipun hinta on 10 euroa.
Lava valmistui kuumaan tangovuoteen
Myllylammen lava valmistui tanssikesään 1964. Miehikkälän oma poika Reijo Taipale oli juuri noussut levylistojemme kärkeen tangoillaan ja tanssi-innostus oli Miehikkälässäkin kuumillaan.
Kalevi Korpi, Erkki Eräs ja viimeisimpänä Jukka Hallikainen ovat kukin vuorollaan kantaneet Miehikkälän mainetta laulajien luvattuna kuntana.
Tanssilavojen vetovoima on kuitenkin hiipunut ja monet tuonaikaista lavoista ovat lahonneet käsiin, mutta Myllylammen lava ponnistelee eteenpäin.
– Olemme todella iloisia, että alan ammattilaiset eli muusikot haluavat tukea toimintaamme. Lava kaipaa aina kunnostamista ja ensimmäisenä meillä on ohjelmassa katon maalaaminen, kertoo Nina Hurtta Saivikkalan Kiistosta, joka omistaa lavan.
– Tanssit on luonteva tapa kartuttaa kassaamme, mutta tapahtumat tarvitsevat aina tekeviä käsiä eli talkoolaisia. Nyt lupautuneita talkoolaisia on kymmenkunta mutta tavoitteemme on täydentää listaa vielä.
Haminalainen kirjailija Martti Linna kirjoitti pari vuotta sitten kirjan Tanssilavojen Suomi. Linna sanoo, että talkoovoimin lavat ovat pysyneet ennenkin hengissä.
– Erinomaisen hienoa, että lavakulttuuriin olennaisesti kuuluvat muusikot ovat myös tukemassa Myllylammen lavaa. Jollei lavoja olisi, vähemmän olisi soittajillekin töitä, arvioi Linna.
Linna julistautuu tanssilavojen suurkuluttajaksi.
– Perjantain tapahtuma Myllylammen lavalla on listoillani. Kesäaikana käyn vähintään yhdet lavatanssit joka viikko, paljastaa Linna.