Paikallisen laaturuoan toimittaja Takaladon Liha on valmistautumassa 14:een jouluunsa. Joulua kohti mentäessä työntahti talossa tiivistyy, sillä joulumarkkina on aina vuoden kohokohta.
–Nyt joulu alkoi meillä jo lokakuun puolella. Joulun eväiden varauslista on täyttynyt koko ajan ja varaamalla asiakas saa haluamansa, sanoo Takaladon Lihan perustaja Mika Nopanen.
–Puolet tilauksista menee yrityksille, jotka haluavat muistaa henkilökuntaansa ja asiakkaitaan joulukinkuilla. Joulun lahjana kinkuilla on aina arvonsa, sillä perinne yltää satojen vuosien taakse.
Joulukinkku on Takaladon joulusesongin kiistaton ykköstuote, mutta kinkun muodot vaihtelevat:
–Harmaasuolatun raa’an kinkun vaihtoehtoina ovat valmiiksi paistetut tai palvatut kinkut. Kinkkuja meiltä saa ihan pienestä yli 10 kiloon asiakkaan halun mukaan.
–Myös kalkkuna on vahvasti tunkemassa joulupöytiin. Kun kysyntää on, sitä on oltava myös tarjolla.
Takaladon joulukinkkujen kasvattaja on Lukkarin maatila Myllykoskelta.
–Meiltä siat lähtevät noin 7-kuukautisina teurastuksen kautta Takaladolle. Meillä sikojen paino on noussut 100 -110 kiloon ja eväät ovat aina löytyneet tilamme omista viljapelloistamme, sanoo Lasse Lukkari.
Mika Nopasen oma joulukinkku paistetaan aina perhepiirissä omassa leivinuunissa.
–Omassa uunissa paistettu kinkku tuo pirttiin aina oikean joulun tunnelman.
–Lihamittarin lämmöt 83 asteeseen ja kuorrutus päälle, siis ihan perinteisiä juttuja, sanoo Nopanen.
Takaladon Lihan joulukinkuista 95 % tilataan etukäteen.
–Kinkkuja meiltä saa kyllä ilman tilauksiakin, mutta tilattuna kinkku on juuri asiakkaan haluama. Kaikille kinkku on aina löytynyt vaikkei olisi tilaustakan.
–Kaikille eivät marketin syväjäädytetyt kinkut vain käy, sanoo Mika Nopanen.
Takaladon Liha palvelee asiakkaitaan omassa kiinteistössään Jokelantie 34:ssä Harussa.
–Joulun alla teemme normaalia pidempiä päiviä. Myymälässämme on aina aputonttuja ja palvelua riittää kaikille asiakkaille, vakuuttaa Mika Nopanen.



