Takaladon Liha on yritys, johon ei moni uskonut. Mika Nopanen uskoi, rakensi tuotantotilat Harun maisemiin omin käsin ja takana on pian 15 menestyksen vuotta.
Mika muistelee yrityksen alkuvaiheita hymyssä suin:
–Investointi keskelle ei suurinpiirtein mitään tuntui monista kavereistanikin järjettömältä. Uskoni ei kuitenkaan horjunut, vuosi meni tilojen rakentamiseen ja maaliskuussa 2011 olimme valmiina avaamaan ovet.
Takaladon Lihan sijainti 5-6 kilometrin etäisyydellä Haminan Raatihuoneesta ei ollut lopulta asiakkaille lainkaan ongelma. Piha täyttyi nälkäisistä päivä toisensa jälkeen, eikä vauhtia ole tarvinnut himmata.
Nyt Mika on eläkeläisenä keskittynyt itse erikoispalveluihin, kun vastuun tuotannosta ovat ottaneet pojat Teemu ja Matias. Vaimo Satu on päällikkö palvelutiskissä ja hän taitaa myös markkinoinnin.
–Teen konsulenttikeikkoja marketteihin ja olen toki tarvittaessa mukana myös talon tuotannossa. Nyt on aikaa myös harrastuksiin, metsästykseen, kalastukseen ja metsänhoitoon. Oma kalansavustamokin on noussut pihallemme, terveyden ehdoilla on mentävä, kertoo Mika.
30-vuotias Teemu on ollut alusta alkaen mukana yrityksen toiminnassa. Nyt Takaladossa valmistaudutaan jälleen vuoden suurimpaan sesonkiin.
–Joulusesonkimme alkaa marraskuun alussa. Takaamme, että joulukinkkuja riittää jokaiselle, haluamansa kinkun koon voi varmistaa ennakkotilauksella, sanoo Teemu.
Talon tuotesegmenttiä on kehitetty koko ajan palautetta kuunnellen.
–Tänä jouluna kinkkujen keskikoko jää alle 10 kilon. Moni päätyy myös paistetun kinkun hankintaan. Silloin kinkun saa halutessaan myös valmiiksi siivutettuna. Kalkkunakin kuuluu nykyisin moneen joulupöytään.
Tuotekehittelyä on sekin, että Takaladon valmiiksipakatut leikkeleet leviävät nyt myös Haminan ulkopuolelle, Kotkaan ja Kouvolaan saakka. Kotkassa asiakasverkossa on kuusi myymälää, Kouvolassa viisi.
–Palvelemme alueen kauppojen lisäksi myös ravintoloita. Catering-palvelut esimerkiksi synttäreille ja häihin ovat nykyisin myös arkeamme.
–Olemme muuntuneet kysynnän myötä ja kuunnelleet asiakkaiden toiveita tarkalla korvalla, sanoo Teemu.
Alhojakin on ollut, mutta niistä on selvitty:
–Koronan tultua aloitimme verkkopalvelun ja se vei pahimman yli. Vaikeudet olemme ottaneet haasteina.
–Sika on ykköstuotteemme, ruhot taloon tulee pääosin Lasse Lukkarin sikalasta Myllykoskelta. Hirvenlihakin on ollut ohjelmassa aina, kun sitä on saatavilla.
–Apua hirvenlihan leikkaamisessa tarjoamme paikallisille metsästysporuille. Ensimmäiset hirvet leikkasimme omille hirviporukoillemme , kysyntä kasvoi siitä nopeasti.
Paikallisuus on aina ollut Takaladon Lihan keskeinen toimintamalli:
–Kun lihaa on tarjolla paikallisilta yrittäjiltä, miksi lähtisimme sekoilemaan ulkomaalaisen lihan kanssa. Kun meiltä ostaa lihaa, voi myös olla varma tuotteen paikallisuudesta, painottaa Mika Nopanen.