Kun meillä on talvi ja vuoden pimein aika, on eteläisellä pallonpuoliskolla kaikki toisin. Meillä 21.12. oli vuoden lyhin päivä, Australiassa se oli vuoden pisin.
Haminalaislähtöinen Päivi Dennis (s. Merta) asuu perheineen Brisbanessa, Australian koillisosassa.
– Keskikesä sattuu täällä joulukuulle, ja kouluvuosi vaihtuu silloin. Lastemme Henrin ja Alexin kesäloma alkaa jo joulukuun alussa, ja oikeastaan siitä tuntuu joulun aikakin alkavan, Päivi kertoo.
– Laitoimme joulukuusenkin jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna, se tuo hieman joulunajan tuntua tänne kuumaan ilmastoon.
Päivi ja aviomies Joe yrittävät ottaa lomaa töistä joulukuussa. Silloin perhe yleensä lähtee viikoksi telttailemaan johonkin mielenkiintoiseen paikkaan. Ka-garri (entiseltä nimeltään Fraser Island) on ollut perheen lempikohde jo monta vuotta. Tänä vuonna vanhemmat ovat joulun tienoilla vielä tiiviisti töissä; niinpä perhe tekee retkiä lähiseudulle.
– Brisbanessa on kaikenlaisia kaupungin järjestämiä joulujuttuja. Tuomaanpäivän aattona kävimme kiertelemässä Roma Street Parklands Echanted Gardensissa. Se on jokavuotinen kaupungin järjestämä valoinstallaatio.
Voit tutustua tapahtumaan tästä linkistä: https://www.mustdobrisbane.com/whats-on/enchanted-garden-roma-street-parkland.
– Jouluaattona ihmiset yleensä kiertelevät lähikylissä katselemassa jouluvaloja; osa näkee hirmuisesti vaivaa niiden eteen, ja antaa yleisön tulla pihalle asti katsomaan hienoja yksityiskohtia ja järjestävät lapsille hauskoja tehtäviä.
Australiassa joulupäivä on se varsinainen juhlapäivä. Jouluaatto on aika tavallinen, usein vielä työpäivä.
– Yön aikana joulupukki käy tuomassa lahjat, ja lapset usein heräävätkin auringon kanssa samaan aikaan vanhempien iloksi. Ensin syödään aamupala, sitten avataan lahjat. Joulun pääateria täällä on joululounas. Jos joulua on tarkoitus viettää isovanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa, lähdetään kotoa lahjojen avaamisen jälkeen. Yhteiselle joululounaalle tuo jokainen tavallisesti jotain mukanaan, ettei kenenkään tarvitse järjestää kaikkea yksin.
Ilmastosta johtuen joulupöydässä pääosassa ovat salaatit ja kylmät liharuoat, kalaruoat, juustot ja pienet makeat syömiset.
– Paljon ei siis peruna-, porkkana- tai lanttulaatikoita joulupöydässä näy, mutta kinkku sentään vielä löytyy. Yleensä se on kuitenkin kylmä versio. Äidin paistettua kinkkua tulee usein jouluna ikävä. Kalaruoat ja äyriäiset kuuluu paikalliseen joulupöytään, etenkin isot katkaravut, Moreton bay bugs (Tyynenmeren hummerilaji) ja osterit (kuka niistä nyt tykkää 🙂 ). Meidän joulupöydässä tulee varmaan olemaan joku hyvä salaatti, vähän kinkkua, katkarapuja ja kylmäsavustettua lohta, juustoja ja jotain grilliruokaa.
Kuten meilläkin, on tapaninpäivä Australiassa melkein yhtä iso juttu kuin joulupäivä.
– Sitä vietetään yleensä isolla porukalla; joko samassa seurassa kun joulukin, tai sitten ystäväporukalla, jolloin se on vähän kuin toinen, rennompi joulu. Syödään rippeitä, pelataan pelejä (perinteisesti krikettiä tai australialaista jalkapalloa), pulahdetaan uima-altaaseen ja tässä siis menee koko päivä. Tapaninpäivä myös perinteisesti aloittaa krikettikauden täällä, joten krikettiä tulee telkkarista taustalla. Vaihtoehtoisesti ja kelistä riippuen voidaan myös pakata tavarat ja mennä rannalle.
Päivi toteaa, että joulu Australiassa ei ole vain yksi päivä. Se on oikeastaan koko kuukausi, tai ylikin, koska joulu sulautuu kesäloman riemuihin, kesäretkiin ja seikkailuihin, rentoon ajanviettoon ja työhuolien unohtamiseen.
Jouluvaloja 30 asteen helteessä
– Joulu ei täällä varsinaisesti ole mitenkään harras ja tunnelmallinen juhla, vaan aika aktiivinen, johtuen varmaan ilmastosta. Vaikka tähän erilaiseen jouluun, ja palmupuista roikkuviin joulukoristeisiin ja jouluvaloihin 30 asteen helteessa onkin jo jotenkin tottunut kahdentoista vuoden jälkeen, ei ne silti vieläkään luo sitä samaa tunnelmaa kuin pohjoisen joulu. Toisaalta ei tarvitsekaan; täällä on omat perinteensä ja tapansa, omat prioriteetit siitä mikä tekee joulusta joulun Brisbanessa.
Dennisit ovat perheenä viettäneet yhden joulun Haminassa Päivin äidin luona.
– Me kaikki nautimme siitä kovasti. Pojat olivat elementissään lumiukkojen rakentamisessa ja pulkkamäessä, ja oppivat laskettelunkin ihan parissa päivässä. Ollaan monta kertaa juteltu toisestakin reissusta, vielä ei olla pystytty sitä järjestämään. Pojat ovat innokkaita tulemaan Suomeen kesälläkin ja ylipäätään tutkimaan suomalaisia juuriaan.
Tämän jutun ilmestyessä edessä on uudenvuoden juhlinta. Sitä Dennisit pääsevät juhlistamaan aikaerosta johtuen jo 8 tuntia ennen haminalaisia.