Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Poliisin apuna riistakolareissa

Kun näkee tällaiset SRVA-merkityt liivit, kannattaa höllätä kaasujalkaa. Kolaripaikalla on tärkeintä varoittaa muuta liikennettä, tarkastaa muiden ihmisten kunto, soittaa 112:een ja odottaa lisäohjeita.

Kun näet tien varrella keltaisilla, SRVA-lyhenteellä merkityillä liiveillä varustettuja ihmisiä, hidasta autosi nopeutta. He ovat metsästäjiä, jotka ovat noutamassa kolaripaikalta kuolleen eläimen ruhoa, tai valmistautumassa metsään paenneen ja loukkaantuneen eläimen jäljittämiseen. 

Kannusjärveläinen Juha Toikka on yksi Vehkalahden-Haminan riistanhoitoyhdistyksen kolmesta suurriistavirka-apuhenkilöstä.

SRVA on järjestelmä, jonka kautta poliisi saa osaavia ihmisiä liikennekolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen ruhojen noutamiseen, eläinten jäljestämiseen tai suurpetojen karkottamiseen taajama-alueilta. 

Jos mahdollista, Juha kehottaa riistakolariin joutuneita, tai sellaisen nähneitä soittamaan hätäkeskukseen älypuhelimensa 112-sovelluksella. Silloin hätäkeskuksessa nähdään tarkasti, missä kolari on sattunut. Poliisi, SRVA-henkilö ja mahdollisesti tarvittava ensiapu saavat varmasti oikean tiedon tapahtumapaikasta. 

– Poliisi näkee järjestelmästä heti, minkä riistanhoitoyhdistyksen alueella kolari on sattunut, ja välittää SRVA-tehtävän meille hälytyspuhelimella. Joku meistä kolmesta vastaa ja ottaa ylös sellaiset tärkeät tiedot kuten mitä ja missä on tapahtunut, sekä auton kuljettajan puhelinnumeron.

Kookas hirvi on komea eläin, ainakin muualla kuin auton konepellillä. Syyspimeiden myötä on taas entistäkin tärkeämpää tarkkailla ajaessaan tienvarsia.

Kolaripaikka on hyvä merkitä vaikka kaulaliinalla tai värikkäällä muovipussilla. Saatuaan tehtävän riistanhoitoyhdistyksen yhteyshenkilö ryhtyy soittelemaan paikalle ihmisiä sen mukaan, kuka pääsee ja kenellä on esimerkiksi tehtävään sopiva koira. 

– Meillä on tässä tosi hyvä ydinryhmä mukana, Juha kiittelee. Toimintatapa on selkeä, yksinkertainen ja turvallinen. Tehtävähän voi tulla mihin vuorokaudenaikaan tahansa, ja sinne on silti lähdettävä liikenteen sekaan ja pimeään.

Metsästäjien kolaripaikoilta noutamat, yleensä pahoin ruhjoutuneet sorkkaeläinten ruhot päätyvät joko riistaeläimille tarkoitetuiksi haaskoiksi, haudattaviksi tai jauhelihana koiranruuaksi. Noutajat eivät siis herkuttele ”ilmaisilla” paisteilla. Sorkkaeläinten ja villisikojen ruhot kuuluvat riistanhoitoyhdistykselle. Suden, ilveksen ja karhun ruhot menevät valtiolle.

Viime vuonna Manner-Suomen alueella sattui tieliikenteessä lähes 13 000 riistaonnettomuutta. Niistä tapahtui marraskuussa lähes joka kuudes. Yleisimmät kolarinaiheuttajat olivat valkohäntäpeura, metsäkauris ja hirvi. Onnettomuus voi kuitenkin sattua koska tahansa, ja missä tahansa. 

– Vehkalahden-Haminan riistanhoitoyhdistyksen alueella yleisin kolarieläin on metsäkauris. Vaarallisin tieosuus on E18-moottoritiellä Summan levikkeen ja Disasin välinen osuus. Siellä on riista-aidoissa vielä korjaamatta reikä, josta eläimet pääsevät tielle, Juha varoittaa. 

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli