Suomen työmarkkinapolitiikassa vuosikausia vaikuttaneesta varatuomari Seppo Riskistä on viime vuosina tullut osa-aikahaminalainen. Riski viettää paljon aikaa vaimonsa Eevan sukutalossa Vilniemellä.
Riski myös seuraa tiiviisti Haminan asioita, mm. kaupunkiin suunnitellun akkumateriaalitehtaan etenemistä. Reimari tavoitti Riskin haastatteluun Tattoo-viikolla.
Riskillä on erityinen syy olla huolissaan uudesta tehtaasta. Vaimon sukutalo on meren rannalla.
– Olen kyllä sitä mieltä, että kiinalaiset saavat uhrata sen verran rahaa, että kuivattavat maalla sen sulfaattijätteen, sanoo Riski.
Helsingin Eteläranta 10:n työnantajalinnakkeessa pääosan urastaan tehnyt Riski ymmärtää hyvin, että Haminan kaltaisen pienen kaupungin elinehto on saada uusia työpaikkoja.
– Muutenhan täällä on kohta vain vanhoja ukkoja, jotka pitävät tätä kesälomapaikkanaan, hän sanoo sarkastisesti. Mutta hänellä on tärkeä viesti Haminan päätöksentekijöille: pitää olla aktiivinen, mutta ei ahne.
Riski muistuttaa päättäjiä siitä, että juuri heidän on pidettävä huolta ympäristöstä, jossa kiinalaiset itse tuskin edes käyvät. Päästöjen estäminen ei ole hänen mielestään mikään ”mission impossible” vaan täysin mahdollinen tehtävä eikä edes uusi keksintö.
Sotilasmusiikki tuo tipan silmään
Seppo Riskistä on vuosien varrella tullut myös Tattoon-kävijä.
– En ole koskaan harrastanut sotilasmusiikkia, mutta armeija-aikana opin eräitä marssilauluja ja kuulin tilaisuuksissa vakavampaakin orkesterimusiikkia, joka vetosi tunteisiin. Esimerkiksi Jean Sibeliuksen Jääkärimarssia kuunnellessa tulee melkein tippa silmään, tunnustaa Viipurissa vuonna 1943 syntynyt Riski.
Hamina Tattoota hän pitää hyvin treenattuna ja läpivietynä, värikkäänä showna.
– Kun on 500 soittajaa yhtä aikaa konsertissa ja ne vetävät siinä lopussa vaikkapa Finlandian, niin taas tulee tippa silmään.
Tattoon tulevaisuudestakin Riski antaa neuvon.
– Älkää antako liikaa periksi muulle kuin sotilassoitolle, älkää ottako mukaan suuria laulajamääriä. Aito sotilasmusiikki on ainutlaatuista Suomessa ja monessa muussakin maassa. Ei tarvitse kosiskella koko maailmaa, vähemmälläkin on selvitty!