Eurovaaliehdokas, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) vieraili maanantaina Haminassa. Päivällä hän oli seurakunnan tilaisuudessa Simeon-salissa kertomassa lippumaailmasta ja lippujen historiasta, illansuussa Hallinkulmassa kertomassa eurovaaliohjelmastaan.
– Hamina on minulle merkityksellinen paikka. Otitte vastaan lippumaailman ja suurlipun. Lippuihin liittyvä arkistoni on täällä. Ostin täältä myös huoneiston, missä säilytän henkilökohtaista arkistoani, Kiljunen kertoi.
Vaaliaiheisiin liittyen Kiljunen, koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori, piti lyhyen katsauksen äärioikeistolaisen ja nationalistisen politiikan historiaan Euroopassa.
– Kun natsi-Saksa antautui, ja Euroopan Unionin syntyprosessi alkoi, oli ajatuksena, ettei koskaan enää sotaa. Nyt yhtäkkiä olemme tilanteessa, jossa suvaitsemattomuus, äärinationalismi ja suuren johtajan kaipuu on tullut takaisin. Elämme kuin 1920- ja 30-lukujen Euroopassa. Totalitarismi syö yhteiskuntarauhaa sisältä käsin.
Kiljunen toteaa, että myös meillä poliittinen tilanne heijastelee yleiseurooppalaista kehitystä.
– Vallan keskittymät, sisäinen turvallisuus ja hallinto, oikeuslaitos ja media ovat erityisesti äärioikeiston mielenkiinnon kohteina. Yhdessäkään maassa tämä ei tapahdu yksin, vaan aina liittoutumalla perinteisen oikeistolaisen puolueen kanssa. Konservatiivipuolueet lähtevät tähän mukaan ajamaan omia tavotteitaan.
Yleisöä puhutti myös Ukrainan tilanne.
Sen ratkamiseen Kiljunen näkee kolme erilaista skenaariota:
– Skenaario yksi: tilanne eskaloituu suursodaksi. Jopa ydinaseista on puhuttu. Silloin ollaan jo äärimmäisten, eksistenssiä koskevien kysymysten äärellä. Toinen skenaario on, että sota vain jatkuu ja jatkuu. Välillä voi tulla aselepo, mutta sitten sota taas tavalla tai toisella jatkuu. Syntyy jäätynyt konflikti.
– Yksi vaihtoehto on, että Ukraina todella voittaa sodan. Se voitetaan yhdessä, jopa venäläiset voittavat.
Viimeksi mainittua Kiljunen perustelee sillä, että aina kun Venäjä on hävinnyt sodan, on tapahtunut muutos myös hallinnossa.
– Tietyssä mielessä ukrainalaiset ovat jo voittaneet. Maa ei ole koskaan aiemmin ollut näin yhtenäinen, he eivät tule enää omaksumaan venäläistä mentaliteettia.
Illan keskusteluissa pohdittiin myös Suomen asemaa EU:ssa. Eurovaaliehdokkaan mielestä liittyminen EU:on on kannattanut.
– On tietenkin totta, että jotain absoluuttisesta suvereniteetistamme olemme menettäneet. Mutta aina on asioita, jotka riippuvat myös muista. Vaikutusmahdollisuutemme unionin sisällä ovat huomattavasti paremmat.
Kysyttäessä itäisen Suomen tilanteesta on Kiljusella näkemys, että unionin sisällä on ymmärrystä geopolitiikan aiheuttamiin haasteisiin alueella.
– Itäinen Suomi pitäisi saada EU:n koheesiorahaston piiriin. Rahasto tukee esim. liikenneverkkoihin ja energiaan liittyviä hankkeita.